Rio, onze olympiër

Zondag 7 augustus, de olympische spelen in Rio, Brazilië, zijn volop bezig. Bij de dagelijkse routine van eten geven, loopt onze zwarte merrie Sunsetestate Ygraine er wat onwennig bij. Ze is 11 maanden drachtig en kan dus elk ogenblik bevallen, alhoewel ze er absoluut niet hoogdrachtig uitziet. Het is een mooie dag en we plannen om naar de zee te gaan. Aangezien alpaca’s meestal in de voormiddag bevallen, besloten we pas in de namiddag te vertrekken. Na een prachtige dag aan zee,rijden we huiswaarts tot we plots een telefoontje krijgen van de buurvrouw. Om 16 uur was Ygraine bevallen van een heel zwak, bruin hengstveulentje. Onze buurvrouw, een boerendochter, had meteen de juiste reflex en was de weide ingetrokken om te situatie in te schatten. Het veulen zag er prematuur uit, had nog hele zwakke gebogen pootjes en kon nog niet zelfstandig recht staan, laat staan drinken bij z’n moeder. Zijn hoofdje kon hij amper recht houden.

 

rio-geboorte-kromme-potenrio-geboorte-kopje-hangt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig heb ik in m’n stal altijd een geboortekoffertje staan met een papfles en kunstbiestmelk. Tilly, onze buurvrouw, gaf hem meteen de fles. Ze zag het veulen zo opkikkeren. Ook Dirk, onze dierenoppas tijdens de vakanties, was komen helpen. Het prematuurtje kreeg een jasje aan om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Diezelfde avond heb ik de merrie nog gemolken, zodat het veulen toch nog kon genieten van al het goede in de verse biestmelk van de moeder. Ygraine liet het gewillig toe. De volgende 2 dagen deed ik hetzelfde en hielp het veulen om het anderhalf uur rechtstaan onder zijn moeder. Na 2 dagen begon het veulen zelf te drinken bij zijn mama, toch moest het nog recht geholpen worden. De pootjes groeiden geleidelijk aan rechter en na 5 dagen lukte het hem om zelf recht te komen.

Ondertussen is het een fier, flink hengstje geworden, heel fotogeniek: onze posterboy.

onze-posterboy-mandel-rio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn vader, eveneens de vader van Willbert, is de bruine tophengst Sunsetestate Replay. Het veulentje werd Rio genoemd, onze olympiër, omdat het zo’n vechtertje is. Vandaag dartelt hij dapper rond in de weide met zijn broertje Willbert.

de-broertjes-willbert-en-ri

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *