Waar komen alpaca’s vandaan?

alpaca regio

Alpaca’s komen uit het zuidamerikaanse Andesgebergte, waar zij vooral gehouden worden in Chili, Peru, Bolivia en Argentinië.

Wat is het verschil tussen een alpaca en een lama?

alpaca new

Alpaca’s worden gefokt voor hun zachte wol, terwijl lama’s bekend staan als het ‘Schip van de Andes’, zij dienen als lastdier. Lama’s zijn ietwat groter dan alpaca’s. De wol van lama’s is van minder goede kwaliteit en valt jaarlijks uit, zodat deze dieren niet geschoren hoeven te worden.

Wat voor geluiden maakt een alpaca?

Het geluid dat men meestal hoort is het zachte en tevreden ‘hummen’. Ze hebben ook een alarmroep, dat iets weg heeft van het hinniken van een paard. www.youtube.com/watch?v=jkpmuDQa_1w

Zijn alpaca’s gevaarlijk?

Nee, alpaca’s zijn vredelievende dieren, ze bijten niet en kunnen gemakkelijk door kinderen gehanteerd worden.

Spugen alpaca’s?

Ja, maar meestal niet naar mensen. De dieren zullen alleen naar elkaar spugen, bijvoorbeeld tijdens het voederen of wanneer een drachtige merrie een hengst ‘bespuugt’ wanneer deze niet welkom is!

Leeftijd?

Alpaca’s kunnen tussen de 15 en 25 jaar oud worden.

Benamingen?

Een alpaca begint zijn leven als cria (baby) en groeit uit tot tui (puber). Een volwassen mannetje is een macho en een vrouwtje is een hembra. Hier in België worden ze gewoon hengst, merrie en veulen genoemd.

Zijn alpaca’s familie van lama’s?

Ja, alpaca’s, lama’s, guanaco’s en vicuña’s zijn allen leden van de familie van zuidamerikaanse cameliden.

Wat kan je met een alpaca doen?

alpaca scheren
Alpaca’s worden jaarlijks geschoren voor hun goede kwaliteit wol. Daarnaast zijn het ideale gezelschapsdieren en kunnen ze gemakkelijk leren aan een halster te lopen.

Wat eten alpaca’s?

Alpaca’s zijn herkauwers en kunnen zich gemakkelijk voeden op verschillende soorten weiden. Het beste is een ‘arme’ weide met niet te veel opbrengst, hooi en alpacabrokken.
alpaca voedsel

Moet ik mijn alpaca’s in de winter opstallen?

Alpaca’s zijn aangepast aan vrijwel alle weersomstandigheden. Een eenvoudige schuilplaats tegen regen en wind is voldoende, zelfs in de winter.

Zijn alpaca’s intelligent?

Jazeker! Ze wennen gemakkelijk aan dagelijkse routine, ze kunnen leren aan een halster te lopen en zijn zeer nieuwsgierig!